Hållbara Sara
Sök
Stäng denna sökruta.

Varför du inte ska shoppa på Shein

Det ryktas om barn- och tvångsarbeten, slavliknande arbetsförhållanden om skadliga kemikalier i kläderna och om att Shein stjäl designs från andra modejättar - men också från små kreatörer. Här kommer allt du behöver veta för inte shoppa på Shein.

1. Sheins ohållbara affärsmodell – ”Ultra fast fashion”

Fast fashion är en affärsmodell som bygger på att sälja nytt mycket och ofta – på överkonsumtion och att uppmana konsumenter att följa snabba modetrender är i grunden ohållbar. Det bygger helt enkelt på att vi ska överkonsumera skitbilliga kläder. Shein tar fast fashion till en ny nivå, så kallad ”ultra fast fashion och lanserar upp till 10 000 nya styles varje dag och plaggen kostar ungefär hälften så mycket som konkurrenternas. De låga priserna driver konsumtion och ökar efterfrågan i en tid när volymen plagg som tillverkas globalt radikalt måste minska och vi måste ställa om till slow fashion.

2. Sheins kläder är för billiga

Om priset på ett plagg är för bra för att vara sant – så är det oftast så det är. Om ett plagg kostar under 100-lappen kan man genast anta att vi inte betalar ”det sanna priset” och då har sannolikt någon annan gjort det istället genom usala arbetsvillkor, löner eller genom bristande miljöarbete.

3. Shein saknar transparens

Medan konkurrenterna H&M och Lindex blivit mer transparenta och genom sina hemsidor redovisar i vilka fabriker som varje plagg är producerat, gör Shein det motsatta och deras hemsida har ingen information alls om underleverantörer. Vad som är känt är att plaggen tillverkas i Kina där fackföreningar är förbjudna, förutom ACFTU som kontrolleras av kommunistpartiet.

Hur arbetsförhållandena hos Sheins underleverantörer ser ut är omöjligt att veta eftersom Shein inte lämnar ut uppgifter om var kläderna produceras. Bild: Rio Lecatompessy/Unsplash

4. Svältlöner & slavliknande arbetsvillkor

    Eftersom Shein inte är transparenta kan de inte heller kontrolleras hurivida de betalar levnadslöner (eller ens minimilön) till textilarbetarna. Hösten 2022 lyckades brittiska Channel 4 avslöja genom att med dold kamera filma med dold kamera inuti två textilfabriker. Då vittnade textilarbetarna om 18-timmarsdagar och svältlöner. 2021 lyckades företagsgranskaren Public Eye identifiera 17 textilfabriker som tillverkar åt Shein där 75 h veckor utan lediga dagar och lönefusk tillämpades.

    5. Tvångsarbete & barnarbete?

    Affärstidningen Bloomberg har visat att Sheins kläder innehåller bomull från den kinesiska provinsen Xinjiang, där över en miljon människor från den muslimska minoritetsgruppen uigurer internerats i arbetsläger. Xinjiangs bomullsproduktion bygger enligt människorättsorganisationer på tvångsarbete. En femtedel av all bomull i världen odlas i Xinjiang. Och över 80 procent av all bomull i Kina odlas i regionen.

    Shein har också anklagats för barnarbete, vilket inte har kunnat bekräftas. Att barnarbete förekommer i Kinas jättelika textilindustri har tidigare dokumenterats av journalister.

    6. Hälsofarliga kemikalier i Sheins plagg

    I november 2022 rapporterade Greenpeace att 15 procent av Sheins plagg ”innehåller hälsofarliga kemikalier som överstiger EU:s gränsvärden”. Det här i sig kan vara skadligt för dig. Betänk då hur skadligt det kan vara för den som framställer textilierna, för miljön där fabrikerna är lokaliserade och för de som sen syr kläderna…

    7. Influensers & marknadsföring

    Shein har en utpräglad marknadsföringsstategi i sociala medier och dominerar Tiktok, Instagram & Youtube. Influensers har en viktig roll genom att visa upp så kallade ”Mega-hauls” med tiotalsplagg och dela ut rabattkoder. De utnyttjar systematiskt mikroinfluencers i sociala medier genom att ge dem stora mängder plagg i utbyte mot rabattkoder och kommission på försäljningen. När de visar upp stora “hauls” för sin unga följarskara driver de en skadlig norm om överkonsumtion.

    Skärmdump från Tiktok #sheinhaul där billioner hauls från Shein visas upp för en ung publik.

      8. Shein stjäl designs

      Shein har vid upprepade tillfällen anklagats för att stjäla designs från andra modebolag, men framför allt från småskaliga kreatörer som inte har muskler att ställa en jätte som Shein mot rätten.

      Bailey Prado är en av de designers som fått flera av sina designs stulna av Shein. Bild: Instagram

        9. Dåliga material & kvalité

        Utöver #Sheinhaul finns också mängder med klipp i sociala medier där kreatörer visar upp hur dåligt plaggen överensstämmer med den bild som visas upp i Sheins webshop. Både storlekar, kvalité och utseende varierar och leder till många felköp och besvikelse bland konsumenterna.

        En majoritet av de plagg som tillverkas i världen (60 %) består av polyester som är fossilt, bidrar till mikroplaster i miljön och dessutom är ett material som har dålig kvalité, som inte andas och kan upplevas som obekvämt mot kroppen.

        Det var det – Nio starka skäl att inte shoppa på Shein. Vill man verkligen handla av märket Shein finns ett enomt utbud på andrahandsmarknanden (de är såklart bra att cirkulera de plagg som redan finns i omlopp). Har ni testat Shein? Och kommer ni göra det igen?

        Lämna ett svar

        Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

        Hållbara Sara

        Hej Sara Olsson här! Jag är Influensern Hållbara Sara, en av Sveriges främsta hållbarhetsprofiler i sociala medier som brinner för  omställning, återbruk och second hand. Välkommen!

        Mer läsning

        BLI PRENUMERANT

        Signa upp dig på min mejllista!

        Vill du vara med på min mejllista? Få ett personligt mejl med höjdpunkter från blogg och sociala medier, info om events och föreläsningar och ett och annat erbjudande från mina samarbetspartners. Signa upp nu så att du inte missar nåt!